BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

in progress to married , ,

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 31 May 2013

kesungguhan yang melampau .

assalamualaikum w.b.t
tajuk : kesungguhan yang melampau.
K E N A P A
sebelum tu , mari kita mengupas apa maksud kesungguhan

Definisi kesungguhan :
suatu sikap yang di ambil dan di terapkan dalam melakukan 
suatu hal semaksimal mungkin. Kesungguhan adalah kombinasi dari kebulatan tekad,
 kemaksimalan usaha dan keikhlasan tawakal.

aku percaya ramai yang faham dengan maksud kesungguhan tu.
oke , tajuk kali ni memang pasal aku. 
K E S U N G G U H A N  Y A N G
M E LA M P A U
yeah , memang aku . sangat-sangat betol dengan aku.
but not fer study , hahahah . 
*kesungguhan yang tak berfaedah*
you know why ? 
sebab aku suka buat sesuatu tu dengan bersungguh-sungguh
tak kira la apa bende pon janji bende tu mendatang kan 
keseronokan , kegembiraan dan kepuasan
*nampak tak betapa tak berfaedah*
mungkin kadang-kadang kesungguhan aku ni 
mendatangkan masalah pada diri aku sendiri,
bayangkanlah ~~~~~
ko dah plan itu ini itu ini itu ini ,
sekali kesungguhan kau tu ibarat layang-layang diputuskan tali je .
pfffftttt ~ terbanggggggg .
on that time , segala perasaan dan anasir jahat akan menyelinap masok
masa tu la kau akan ada beberapa rasa mcm ni tw :
1.eish orang laen taknak pun,
2.ko je yang beriye-iye
3.mesti orang cakap ish ade je dye ni
4.semua tak endah.

wey mek , orang takde suroh pon kau buat .daaaaa~
haha , tu la aku . semua nak semangat je sampai orang lain pon boleh rimas.
i'm keep planing this and this , 
yeah , this is me . 
i;m never put the blame on you guys 
*mcm lagu kan.haha
tu la , aku pun tak faham dengan diri aku kadang-kadang.
but happy to be me yang bersemangat 
*badan juga semangat 
 minta maaf sangat-sangat kalau perangai aku 
merimaskan korang ye sayong-sayong <3
Inilah salah satu kelemahan aku :')





Friday, 17 May 2013

bahasa si atai .

assalamualaikum w.b.t
hari ni nak merepek sikit pasal 
buah hati pengarang jantung hempedu limpa buah pinggang saya ni 
*ecewah ! 
BAHASA SI ATAI.
well , saje-saje nak kongsi cara atai bercinta . haha
mane la tuw same dengan partner,abang,ayah ataupun atuk korang.huu
em ! lelaki jarang kan berterus terang.suka kias-kias.
Tapi kalau dah faham dengan pasangan,
in shaa Allah,
macam mana dye kias pun mesti boleh faham punya!

sebagai contoh kiasan yang atai selalu buat atau cakap .

1.Kalau dia cakap 
 "KO SOSIAL YE MEK"
  Maknanya 
 dia tengah tak suka tengok aku melayan lelaki lain,
sama ada komen-komen atau apa cara sekali pon 
walaupun dalam laman sosial.
dan dia cuba berlagak tenang dengan mengeluarkan statement mcm tu.

2.Kalau dia cakap
"TAK NAK LAH BENDE NI,BUKAN CANTIK PON"
Maknanya
dialog ni dia selalu cakap bila 
dia ternampak something yang dia suka dan nak beli.
tapi,bila dia teringat yang dia nak belikan something untuk aku
mesti dia cakap mcm tu.
supaya duit tu dia boleh belanja ape yang aku nak
hmm , memang sweet . tapi   
*aku tak brape suka sgt dialog ni*

3.Kalau dia cakap
"KAN SAYA CAKAP CANTIK JE"
Maknanya
bende tu takde lah nampak cantik sangat dekat mata dia
mcm ala-ala je.dia cakap suka terbahagi kepada dua.
pertama,suka sangat-sangat.
kedua,suka yang biasa-biasa tak teruja pon
kalau dialog di atas terkeluar maknanya , suka yang kedua lah
*selalu jadi bila aku memperagakan baju baru -_-"

4.Kalau dia cakap
"PAKAI LA MCM NI-MCM NI"
Maknanya
aku kene usahakan something utntuk pakai mcm yang dia nak.
bila dia dah cakap memang betol la dia nak tgok
walaupun aku ni bambam -.-
*bende yang tak dapat di sangkal
lagipun , aku suka pakai apa yang dia suka.
ngade-ngade ? suka hati lah . haha

5.Kalau dia cakap
"JIMAT-JIMAT SIKIT SAYANG"
Maknanya
aku dah beli barang dengan terlalu boros
sampai dia kene marah kadang-kadang
dan dia tahu lah tu sebenanye dah lebih limit aku
yang bahawasanya aku takkan ada duit blanja lepas shopping
*tapi tak pernah jalan pon nasihat beliau (^.^)V

6.Kalau dia buat 
"TIBA-TIBA SENYAP DAN MENGANGKAT SEDIKIT BADAN 
DARI TEMPAT DUDUK DALAM KERETA"
*Boleh imagine tak , huhu
Maknanya
dia sedang cuba mengeluarkan angin dari dalam perut dia
dan cuba meng'kaver' bunyi tersebut 
walhal aku tauw yang akan denga jugak
sudahnya dia hanya mampu tersengih -_-"

7.Kalau dia buat
"TIBA-TIBA BUAT BAIK+SWEET2
 DI HUJUNG WAKTU DATING"
Maknanya
oke , aku paham yang aku akan ditinggalkan 
sekejap lepas waktu dating tu.
sama ada dia nak pegy gym ke futsal ke 
lepak-lepak ke tapi berkelakuan baik di hujung waktu dating tu
adalah salah satu cara dia nak bodek nak kua dan ktorg takkan mcg

8.Kalau dia buat
"TIBA-TIBA CAMPAK WALLET DEPAN AKU"
Maknanya
Tujuan dia yang sebenar buat mcm tu 
untuk memberitahu yang dompet dia dah koyak rabak
dan perlukan yang baru.
*kadang-kadang aku campak je lagi jauh
LALALALALALLALALA~

9.Kalau dia buat 
"MENGELOH DAN CAKAP NAK KOREK BIJI MATA DIA SENDIRI"
Maknanya
dia bengang apabila dituduh melihat perempuan lain
oleh aku. hahah. perkara mcm ni memang selalu jadi 
walau di mana-mana pun kami berada. 
yela,dah alasannya tengok botol kicap.
siapa la yang nak caye kan , 
pdahal ade perempuan tengah susun botol kicap tu.huh!

oke lah! sebenarnya banyak lagi yang ada.
tapi ni je yang mampu taip.haha
maaflah kalau tak suka,
boleh tekan je tanda pangkah kat hujung tu.haa
motif entry kali ni,tak ade pon.
memang suka-suka je.ngah takde keje nak buat.
ampun maaf dipinta semua :)

everytime i want to give up on him,there's always
something inside telling me to give it time.









Tuesday, 14 May 2013

kepercayaan :')

assalamualaikum w.b.t 

bila mana aku meletakkan sepenuh kepercayaan terhadap kau , 
saat tu bermula hidup kau tanpa aku mengambil kira tentang apa-apa urusan harian kau :')

kepercayaan.
tu yang setiap pasangan nak kan.
aku susah nak percaya orang
lebih-lebih lagi org yang aku syg
yea , terlalu susah .
walaupun usia perhubungan dah melebihi tiga tahun
bagi aku sesuatu jangka masa bukan jadi ukuran
kenapa susah nak percaya?
sebab percaya akan buat aku terluka
sebab percaya akan buata aku menangis 
sebab percaya aku akan diperbodohkan
sebab percaya aku akan ditipu 
banyak lagi sebab percaya boleh menyebabkan beberapa hal lain berlaku.

ayat kat atas tu , status aku kat pesbuk .
keluarnya statement tu sebab dea meminta untuk dipercayai.
dea sayangkan aku sgt , yea itu aku pasti.
tapi untuk mempercayai dea , tak mudah .
dea sayang aku , tapi aku lebih kenal diri aku 

aku tak nak bg kepercayaan aku kat dea,
sebab aku tauw yang aku takkan kisah dah pasal hidup dea.
yea, itu yang kepercayaan yang akan aku serah 
K E B E B A S A N
kebebasan dalam hidup dea tanpa aku hiraukan apa-apa lagi.
aku taknak bende tu jadi tapi dea dah menta untuk kali yang keberapa entah.
mulai malam ni , apa yang kau nak itu lah yang kau akan dapat sayang
kebebasan hidup kau tanpa aku perlu mengaturnya
kebebasan hidup kau tanpa aku perlu mengambil kira
maaf sayang , aku tak terdaya melawan kemahuan kau 
aku nak kau bahagia dengan pilihan kau sendiri.
itu sahaja :')

Monday, 13 May 2013

ketawa lah :)

assalamualaikum w.b.t
oke , hari ni ada sedikit info 
mengenai K E T A W A
sebagai seorang yang kuat ketawa
bila aku terpandang satu artikel 
dalam majalah yang aku baca
semasa menunggu giliran di klinik
mesti lah aku nak baca kan . 
so , let me share with yall ya .
TAJUK :
 IMPAK KETAWA PADA BIOLOGI TUBUH
*salin bulat-bulat ni, haha

tahukah anda, manfaat ketawa 100 kali atau lebih 
sama dengan anda melakukan senaman aerobik selama 10 minit.
Jadi ketawa sebenarnya bukan sekadar menghidupkan emosi
tetapi kesannya lebih dari itu.
mengubah biologi tubuh secara sementara dan 
meningkatkan tahap kesihatan.
ketawa memberi kesan kepada :

OTOT 
ketawa mencetuskan rangsangan pada
bahagian utama otak dan tubuh.

PARU-PARU
otot dada dan diafragna akan mengecut
memaksa udara keluar daripada paru-paru
melalui saluran pernafasan dan larinks.
Peti suara anda akan bergetar dan mengeluarkan 
bunyi haha atau hoho

MATA
mata akan mengalirkan air mata

JANTUNG
kadar deguoan jantung dan tekanan
darah akan meningkat ekoran permintaan terhadap
oksigen yang tinggi untuk dibekalkan kepada
 paru-paru dan organ tubuh yang lain

HORMON
ketawa juga merembeskan endorfin,
hormon yang sama dihasilkan sewaktu bersenam.
selain itu,ketawa juga 'menekan' penghasilan
hormon kortisol yang sering dikaitkan 
dengan kemurungan dan kelesuan

oke ! habes dah . 
so , jangan lupa untuk ceria-ceriakan harimu :D
katawa lah , stress-stress ni banyak kesan buruknya.
You Dont Have To Show Your Sadness Dear. 
chillaxxx dude! 
LIVE WHILE WE'RE YOUNG



Sunday, 12 May 2013

fuhhh ~

assalamualaikum w.b.t
entry kali ni saje nak cerita-cerita.haha
sebenarnya tadi lepas solat maghrib,
 ibu minta buatkan milo panas.
den tekedek-tekedek la aku pegy ke dapo belakang.
masa tu gelap la kan sebab tak switch on lampu lagi .
T I B A - T I B A
aku nampak ade satu benda ni,
bentuk dea lonjong + bulat = penjong
mcm tegolek-golek kat lantai
*pdahal statik je objek tersebut.
imaginasi tu penting kasi dramatik.
lepastu berubungkus pulak tu dengan kaen batek.
Dengan perasaan berdebarnya dan aku tak berniat bukak lampu
*tatauw pasaipa -.-
dalam hati ni
"eish , takkan bby kot. sape pulak buang kat sini"
dengan slow motion dan berdebarnya.
aku sepak objek tersebut.
Ya Allah , berdebar gila masa tu .
Sekali rupanya .
c e m p e d a k 
fuhhhh ~ hilang segala debaran . haha

Friday, 10 May 2013

HE IS ME :')

Assalamualaikum w.b.t 
macam biasa , masa-masa kosong ni 
try nak berblog-ING.
petang tadi mcm biasa jugak , 
jumpa jembalang jambang kesayangan aku tu :')
tajuk kali ni HE IS ME .
*hmm , well .
Hidup berpasangan untuk student tak mudah .
apa sekali pon yang ada pada pasangan kau , 
itu lah yang orang sekeliling akan cuba kaitkan dengan kau.
tu lah sebabnya kenapa he is me.
tak tahu lah pulak kalau korang rase salah kan.
itu pendapat masing-masing lah ye :D
em , result atai dah kua 10/5 hari tu
dan untuk aku akan tiba harinya 28/5 nanti .
Alhamdulillah , He pass with flying colours .
Yea , keputusan dye memang meningkat dari sebelum ni.
even tak DL , dea tunjukkan peningkatan
CONGRATULATION ATAI! 
*hmm , bukan apa  . 
aku ta suka ada mulut-mulut sumbang bercakap.
contohnya:
"tu la asyik bercinta je"
"ko asyik sibuk dengan awex,mane sempat nak blaja"
tak sedap la kan denga org cakap-cakap macam tu. 
Now bila keputusan dah kelua and its getting better ,
at least , orang takde lah cakap mcm tu dah .*hopefully
since form three ktorang bersaing,
even UPSR dye kalah :-p
haha , gurau . kalah 1A je pun .
Mase tingkatan 3 , result PMR ktorang sama. 
Naek SPM dea menang.
Bila kat IPT , even aku poli dea uitm 
tapi still jugak nak jadi yang terbaik untuk diri masing-masing.
Even bercinta pun,bila dalam hal-hal macam ni 
kite kene fikir pasal future.
mana la tahu kalau jodoh dengan orang lain,
diri kita dah siap sedia dah nak menghadapi
 kehidupan dengan ilmu yang ada, kann ?
aku bukan golongan yang bijak pandai,
tapi aku tahu aku perlukan bekalan untuk masa akan datang.
keputusan aku untuk sem 2 , memang menurun dari sem 1 punya
tapi bukan salah bercinta pon. 
sebab masa aku sem 1 , aku dating-dating jugak 
tapi keputusan boleh tahan la.
Bila naik sem 2 , aku main-main . leka dengan result sem lepas .
tak study betol-betol .
sekali, pheuwwwww ~ jatuh ! 
hahahahahah . *pengajaran.
hasil dari eksperimen aku sendiri
secara teknikalnya , boleh nak bercinta selagi kau tahu
mana arah hidup kau untuk kau bawa.
Sekarang tengah tunggu sem 3 punya result. 
berserah dan doa je yang mampu. 
atai dah lepas mcm tu pun syukur pada Allah. 

Thats all fer this entry and last word from me ,
 good luck guys in your study,love and life .
LIVE WHILE WE'RE YOUNG


Dear Ezha , congrats again dear for your result .
Ibu selalu pesan kat saya, 
Garisan cinta dan cita-cita kena selari.
Dua-dua kita kene kejar sayang.
Jadikan pengajaran apa yang jadi kat saya,
Result awak naekkan lagi k. 
Kite tengok sem depan.huahuahua
Saya praktikal lah :-p .
takpelah , nanti belajar rajin-rajin agy k.
jangan nak sosial-sosial sangat . hahah
even mcm mana pun awak
awak sentiasa jadi yang tebaik kat mata saya :')




Thursday, 9 May 2013

R E S D U N G

hola-helo cikebum-cikebum :D
haha , assalamualaikum .
*maaf jika annoying.haha
Tell you what guys ,
baru balek dari buat facial 
di salah sebuah salon di sungai besar.
Ini semua hasutan Muhamad Izharuddin .
huahuahua . no lah , 
sebenanye dah tiga empat hari kot asyik bad flu je.
so aku decide nak buat treatment resdung tu.
mane la tauw mauw kurang ke
fuhhhhh ~ pedih gila (o.o)
buat yang guna asap tuh .
owryteee , ada sikit information yang 
aku nak kongsikan pasal resdung ni 

bahasa mudah :
kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan 
hidung dan organ-organ lain
menjadi gatal dan menimbulakn ketidakelesaan


tanda-tanda 
Hidung selalu tersumbat
Lendir dari hidung dan tekak
 Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan diantara mata
Sakit tekak yang berpanjangan atau berulangan
 Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan


kesan-kesan
  Jangkitan nanah dikawasan sekeliling mata
 Jangkitan otak
Sakit tekak yang kronik
 Jangkitan tulang muka
Menerukkan keadaan lelah
Berdengkur secara kronik
Menyebabkan jangkitan telinga dan tonsil
 Alahan hidung
Selsema biasa yang melarat
 
oke , ni aku amek serbe siket je atau 
ini je yang ramai nak tauw kan
selanjutnya korang boleh la tgok kat link n
Banyak gila info kat sini. 
so now solat maghrib dulu kayh . dah 19:33 .
see ya !


Tuesday, 7 May 2013

#NW #SEDEPA KE SYURGA

assalamualaikum w.b.t
Now Watching : Sedepa Ke Syurga .
pernah tgok tak korang ? 
cerita kat ASTRO RIA ni .
Faham je la kalau astro kan ,
ulangan yang berapa puloh kali ntah . haha
oke , secara sinopsis cerita ni pasal ibu yang tak terima 
kekurangan anak dye yang bongkok ade bonggol kat blakang 
dengan muka dye mcm ade tande hitam siket la .
*sinopsis sangat
aku try search tapi gamba gagal ditemui -.-
Kes macam ni kadang-kadang ade jadi kat masyarakat sekeliling . 
You know why ? 
most of them yang ade anak-anak OKU ni 
rase malu dan tak dapat terima pun kehadiran diorang.
Tak sepatutnya kita buat macam tu.kan ?
Yang istimewa ni tak minta pon dilahirkan mcm tu sayang,
Allah jadikan dye macam tu , ade banyak hikmah.
untuk dea,untuk family tu sendiri.
Bukan beban tapi tu dugaan dan
Allah takkan uji hambanya lebih dari kemampuan

For short, aku adalah salah seorang yang diuji 
mempunyai seorang kakak yang istimewa.
Saket since 9 months agy ,but now dye berumur 
27 TAHUN .
 haha , yeaa . tua pada usia . tapi tak pada kelakuan .
Boleh berjalan untuk jarak yang tak jauh*
tak boleh bercakap selain satu perkataan ni *MAMA
tak pandai uruskan diri sendiri,makan kene suap,mandi pun kene mandikan.
Syukur pada Allah, parents aku didik ktorg 
supaya tidak mengasingkan dan layan dye mcm biasa.
Kadang-kadang ktorg jalan g tesco ke hypermarket ke,
ktorang tolak dye dengan wheelchair.
Cuma ! ade segelintir mata yang pandang macam ktorg mcm bwk alien.
 tak perlu kot nak pandang mcm tu sekali.
dye pon berhak hidup mcm aku hidup.
kadang-kadang aku bercakap sorang-sorang jugak dengan dye,
bercerita dengan dye mcm dye paham. 
even dye tak bersuara,tapi dye pandang mcm memahami sangat je. haha
well , since i met my mr.right.
terpikir jugak kalau dye tak leyh terima nak terima family yang ada 'special' ni kan.
Alhamdulillah , Allah permudah kan .
Dye oke je dengan Murni Dalila Binti Mustafar :D
oke lah , sampai sini je.
Just nak bagi pesanan
 supaya tidak mengasengkan dan menganggap orang istimewa ni mcm hina gila.
Diorang pun ciptaan Allah yang indah :') 
kakak saya :')





 
Cute Polka Dotted Pink Bow Tie Ribbon